Bliskość morza i znacznie cieplejszy niż w Polsce klimat powodują, że na Dominikanie czeka na nas mnóstwo przysmaków. Na które z nich w szczególności warto zwrócić uwagę? Oto kilka wskazówek, co zjeść na Dominikanie.
Kuchnia dominikańska – podstawowe składniki
Jednym z głównych składników, od którego zaczyna się tworzyć prawie każde danie na Dominikanie, jest ryż. Pełni on tam tak samo ważną funkcję, jak jeszcze do niedawna ziemniaki w Polsce. Oprócz niego trzeba też uwzględnić fasolę, która również pojawia się w wielu różnych potrawach. W tym miejscu nie może oczywiście zabraknąć jeszcze jednej rzeczy, której nie brak na Dominikanie. Owoce morza oraz ryby, bo o nich tu mowa, występują w wielu różnych postaciach, a ich największą zaletą jest fakt, że są idealnie świeże w momencie podania. Mieszkańcy Wyspy uwielbiają też różne rodzaje mięsa – od wieprzowiny i drobiu po wołowinę czy kozinę.
Słone potrawy i słodkie przekąski na Dominikanie
Turyści, odwiedzający Dominikanę, mogą liczyć na duży wybór dań obiadowych oraz przekąsek – zarówno słonych, jak i słodkich. Wybierając się na wymarzony urlop nad Morzem Karaibskim, warto spróbować tradycyjnych potraw, serwowanych przez tubylców. Najpopularniejsze dominikańskie specjały, to:
- Bandera Dominicana – nazwa tego dania w dosłownym tłumaczeniu to „flaga Dominikany”. Składa się ono z ryżu, fasoli oraz mięsa (najczęściej duszonego). To ostatnie występuje w różnych wariantach. Do potrawy dodaje się też np. specjalny sos warzywny, w składzie którego znajdują się cebula, papryka oraz pomidory, a także sos czosnkowy lub lokalną odmianę beszamelu.
- Moro – jedno z popularniejszych dań, jego podstawą – co chyba nikogo nie zaskoczy – jest ryż. Miesza się go z fasolą bądź (nieco rzadziej) z groszkiem. Dodatkiem może być mleczko kokosowe. Ryż przechodzi smakiem pozostałych składników, a mięso w przypadku tej potrawy podaje się osobno.
- Asopao – jest to nic innego, jak rosół z kurczaka, krewetek bądź innego mięsa. W zupie nie zabrakło, rzecz jasna, miejsca na ryż. Co ciekawe, jest on dodawany stosunkowo wcześnie w procesie przygotowywania, dzięki czemu bardziej wkomponowuje się smakowo w całe danie.
- Sancocho – to także zupa, ale zdecydowanie bardziej „treściwa” niż Asopao. W kuchni na Dominikanie zajmuje ona szczególną pozycję i jest przygotowywana na specjalne okazje. Można w niej znaleźć szereg smacznych i pożywnych składników, których kucharze nie szczędzą podczas przygotowywania potrawy. Będą to różnego rodzaju mięsa, przepyszne warzywa oraz przyprawy. Zamawiając ją nie tylko otrzyma się marchewkę, ziemniaki czy dynię, ale także jukę, maniok i inne, znacznie bardziej egzotyczne składniki. Jedną z odmian Sancocho jest Siete Carnes – znajduje się w niej aż 7 rodzajów mięsa.
- Mangu – jest to obfite puree z bananów lub platanów, jedzone na śniadanie. Dodawane jest do niego jajko sadzone oraz cebula, a niejednokrotnie także podsmażone bądź duszone salami.
- Pica Pollo – słynny dominikański fast food. Pica Pollo to kawałki kurczaka, przyrządzone tak, jak mięso w restauracjach KFC. Bardzo często podawane są razem z tostones, czyli smażonymi talarkami z bananów warzywnych.
- Empanady – dominikańskie pierożki. Ich ciasto zazwyczaj powstaje z mąki kukurydzianej. Farsz może składać się z mielonego mięsa, sera i szynki, warzyw lub jajka. Tubylcy chętnie jedzą pierożki na śniadanie, chociaż przygotowywane są one w głębokim tłuszczu.
- Mofongo – danie, które składa się ze smażonych plantanów, ucieranych z niewielką ilością bulionu, czosnku, skwarów oraz oleju. Podawane z mięsem – może być to wieprzowina, wołowina, kurczak albo krewetki.
- Chenchen – danie z młodej kukurydzy, gotowanej w specjalnej marynacie ziołowej. Zazwyczaj podawane jest jako dodatek do koziego mięsa.
- Yaroa – potrawa, która przypomina gyros – składa się z kilku warstw. Pierwszą z nich tworzą standardowe frytki albo dominikańskie tostones. Następnie pokrywane są one sosami. Zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu majonez, keczup oraz sos serowy. Kolejno układany jest ser i mięso – w tym wypadku stosuje się mięso mielone, kurczaka albo ich mieszankę. Później cały proces nakładania produktów się powtarza.
- Coco Loco (hiszp. szalony kokos) – popularny drink, składający się z rumu, mleczka kokosowego i soku z limonki.
- Dulce de coco – słodka potrawa, powstająca przy użyciu tartej masy kokosowej, do której dodawane jest mleko oraz przyprawy w postaci cynamonu i wanilii.
- Pastelitos de yuca – ciasteczka przyrządzane przy wykorzystaniu manioku jadalnego. Maniok, czyli yuca, w postaci zmielonych i wysuszonych bulw, pozwala na wyprodukowanie kassawy (mąki do wypieku chleba), a także tapioki – mączki skrobiowej, często używanej do przygotowywania wyrobów cukierniczych.
- Owoce tropikalne – będąc w tym miejscu, nie sposób pominąć tak oryginalnego przysmaku, jak lokalne owoce. Na Dominikanie można skosztować wiele egzotycznych odmian, niespotykanych w naszej szerokości geograficznej. Będą to nie tylko świeże ananasy, papaja, mango czy banany, ale też grejpfrut oraz kokos. Ciekawą atrakcją jest możliwość zamówienia go „prosto z drzewa”.
Leave a Reply