Zwiedzanie, poznawanie kultury i życia nocnego – pobyt we Włoszech kusi wieloma tego typu atrakcjami. Podczas wizyty w tym kraju nikt nie powinien jednak zapomnieć o posmakowaniu włoskiej kuchni, która, obok francuskiej, jest jedną z najpopularniejszych w Europie. Wybór dań jest imponujący – począwszy od spaghetti aż po desery.
Kuchnia włoska chyba każdemu kojarzy się z dużą ilością warzyw, makaronów, ryb i aromatycznych przypraw. Włosi są niezwykle rygorystyczni i przywiązani, jeśli chodzi o tradycje kulinarne, poza tym nie tolerują dodatków lub składników gorszej jakości. Tradycyjny włoski posiłek składa się z przystawek, zupy, dania mącznego, dania mięsnego bądź rybnego oraz deseru. Ciekawostką jest też to, że w kraju wyróżnia się aż 20 różnych regionów kulinarnych, a każdy ma swoje własne specjały. Włosi, podobnie jak Francuzi, podnieśli gotowanie do rangi sztuki.
Spaghetti
Mimo że danie króluje w wielu polskich domach, to mało kto wie, że pochodzi z Rzymu i Bolonii. Sos carbonara został wymyślony przez alianckich żołnierzy II wojny światowej. W jego skład wchodzi boczek, parmezan ser owczy, żółtka oliwa, sól i pieprz. Z kolei bolognese przyrządza się z kilku rodzajów mięs, warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Obie potrawy mimo wspólnej nazwy smakują całkiem inaczej i w trakcie wycieczki do Włoszech warto spróbować każdej z nich.
Lasagne
Kolejnym włoskim przysmakiem jest lasagne, czyli duże płaty makaronu przekładane mięsem, sosem pomidorowym, beszamelowym sporządzonym z mleka i masła oraz żółtym serem. Potrawa pochodzi jeszcze z czasów starożytnych, a jej autorami są Rzymianie. Współcześnie kojarzy się nie tylko z Włochami, ale też i kreskówkowym kotem Garfieldem.
Pizza
Nie ma chyba bardziej popularnej włoskiej potrawy niż pizza. To proste danie, które można przyrządzać na milion sposobów jest dostępne już niemal wszędzie. Jednak to właśnie w swojej ojczyźnie smakuje najlepiej. Pierwsze pizze zaczęły powstawać już w starożytnym Rzymie, a pierwsze pizzerie jeszcze w XVIII wieku w Neapolu. Będąc na wakacjach we Włoszech, warto wybrać się na pizzę właśnie do Neapolu, gdzie zjemy ją z lokalnymi pomidorami, mozzarellą z mleka bawolic, drożdży piwnych i z oliwą z oliwek. Samo ciasto często nadal jest wyrabiane ręcznie. Oczywiście istnieją różne rodzaje pizzy neapolitańskiej np. Capricciosa, Marinara, Margerita itp. Ciekawostką jest też to, że próżno szukać na włoskich stolikach ketchupu lub dodatkowych sosów do pizzy ze względu na jej i tak już doskonały smak.
Bruschetta
Włosi słyną również z przepysznych przekąsek. Jedną z nich jest bruschetta, czyli grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i czosnkiem. Jak w przypadku innych włoskich dań, istnieje całe mnóstwo jej wariantów. Jednak najczęściej jest serwowana z pomidorami i bazylią. Ta niewielka, ale pyszna przekąska była niegdyś daniem rolników i narodziła się prawdopodobnie w Toskanii bądź Apulii. Każdy, kto chce spróbować najlepszej Bruchetty powinien wybrać się podczas pobytu we Włoszech na jej święto, które odbywa się co roku 2 lutego w Spello.
Tortellini
Ucztą dla podniebienia będą też na pewno tradycyjne włoskie pierożki tortellini. Przyrządzane są one z nadzieniem mięsnym, serowym albo grzybowym i podawane zwykle z sosem pomidorowym i parmezanem. Aby skosztować najlepszych, 20 czerwca można wybrać się na Festiwal del Nodo d’Amore w Valeggio, gdzie jest bity rekord Guinnessa w przygotowywaniu ręcznie lepionych pierożków tortellini. Ich średnia ilość to zwykle ok. 600 tysięcy sztuk, więc na pewno każdy będzie miał szansę spróbować.
Bitto
Jednym z najbardziej wyjątkowych i regionalnych włoskich przysmaków jest ser Bitto robiony w górach niedaleko granicy szwajcarskiej. Przygotowywany jest on z mleka krowiego oraz koziego. Na początku ser jest miękki i słodki, jednak z czasem nabiera ostrości. Jego leżakowanie trwa zazwyczaj od 3-6 miesięcy, a on sam znajduje się na liście najdroższych tego typu przysmaków na świecie. Każdy miłośnik serów i podobnych specjałów powinien wybrać się na październikowy festiwal Bitto in Centro w Morbegno. W ramach imprezy można skosztować najrozmaitszych dań z Bitto w roli głównej.
Kasztany
Nieco mniejszym, ale równie przepysznym przysmakiem są włoskie kasztany – słodkie i jadalne. Od lat są one dodatkiem do wielu dań i deserów. Kasztany doczekały się również swojego festiwalu. W pierwszy oraz drugi październikowy weekend w Soriano nel Cimino zawsze odbywa się właśnie ich święto, które zostało zapoczątkowane jeszcze w XV wieku.
Panna cotta
Włoskie danie warte poznania to także panna cotta, czyli gotowana śmietanka. Deser pochodzi z północnych Włoch, prawdopodobnie z regionu Emilia-Romania, Piemont lub Toskanii. Przysmak składa z podgrzewanej śmietany z żelatyną, wanilią, musem owocowym i skórką cytrusową. Przygotowaną w ten sposób babeczkę można jeść z owocami.
Granita
Również na Sycylii można zjeść dużo wspaniałych przysmaków, m.in. granitę – mrożony deser na bazie kawy oraz soków owocowych. Charakteryzuje ją ziarnista struktura lodu, który jest sprowadzany ze zboczy wulkanu Etna. Zwykle deser jest jedzony z bułeczką – briosi.
Jak widać, Włochy kuszą nie tylko atrakcjami turystycznymi, ale też smakami. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zdecydowanie się na wakacje we Włoszech i zasmakowanie wszystkich specjałów.
Leave a Reply