Grecka wyspa na której życie tętni przez całą dobę. Za ekskluzywny urlop na Mykonos odpowiada nowoczesna baza noclegowa, przyciągająca nie tylko anonimowych turystów, ale również rzesze gwiazd i osób z list najbogatszych. Wyspa wprost stworzona do całonocnej zabawy i uprawiania sportów wodnych. Znakiem rozpoznawczym Mykonos są piaszczyste plaże oraz turkusowa woda.
Atrakcje do zobaczenia na Mykonos
Obowiązkowym punktem w planie zwiedzania jest stolica Mykonos, miasto Chora. Słynie przede wszystkim z charakterystycznej architektury, na którą składają się białe, surowe w kształcie domki z niebieskimi drzwiami oraz okiennicami. To kwintesencja Grecji, ale także archipelagu Cyklady, do którego należy Mykonos. Odwiedzając miasto Chora, warto zajrzeć do centrum, gdzie znajdują się trzy słynne osiemnastowieczne studnie. Symbolem Mykonos są szesnastowieczne wiatraki, a także różowe pelikany. Wiele z nich jest oswojonych, więc bez trudu uda się zrobić im zdjęcie. Do najważniejszych zabytków wyspy należą: kościół Panagia Paraportiani w stolicy, klasztory w Ano Mera oraz pobliski Paleokastro. Na Mykonos mieści się największe w regionie muzeum archeologiczne. Odwiedzając je, poznamy kulturę wyspy.
Przygotowania do podróży na Mykonos
Na Mykonos panuje dosyć łagodny klimat z temperaturami nieprzekraczającymi latem 26°C. Zimy także są dosyć ciepłe, ponieważ najniższe wartości temperatury powietrza w nocy wynoszą około 10°C. Na wyspę można dostać się samolotem lub statkiem. Potem najbardziej wskazany jest wynajem samochodu lub skutera. Rezerwacji noclegu najlepiej dokonać jeszcze przed wyjazdem, aby uniknąć stresu poszukiwań i wyższych cen.
Ciekawostki o Mykonos
Na Mykonos ceny w restauracjach są dosyć wysokie. Niemniej jednak odwiedzając tę wyspę, warto przynajmniej sporadycznie zaglądać do tamtejszych lokali gastronomicznych, serwują one bowiem bardzo smaczne potrawy kuchni greckiej. Popularne są szczególnie grillowane owoce morza oraz dania z jagnięciny i wieprzowiny z dużą ilością warzyw. A na deser tradycyjna grecka baklava z orzechami.
Leave a Reply